Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγκλονίζει η “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Σταμάτη Πακάκη – Απόψε η Πρεμιέρα



Μετά τις παραστάσεις “ΜΑΝΑ” και "550", οι οποίες έλαβαν πλήθος θετικών σχολίων, o Σταμάτης Πακάκης, μας μεταφέρει σε έναν διαφορετικό κόσμο…σε μία Ελλάδα με κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Εικόνες που μεταφέρονται με απόλυτα ατμοσφαιρική μουσική και κατάλληλο φωτισμό, στην Σονάτα του Σεληνόφωτος, του Γιάννη Ρίτσου.
 
(Πριν σας εκφράσω δύο λόγια για τους πρωταγωνιστές της παράστασης, θα ήθελα να πω πολλά συγχαρητήρια στον Σταμάτη, γιατί κάθε φορά παρουσιάζει στον κόσμο, άρτιες δουλειές (προσέχοντας μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια), οι οποίες αφήνουν μία γεύση…ένα μήνυμα στο κοινό που τις παρακολουθεί. Το ταλέντο του φαίνεται ότι θα μας εκπλήξει όλο και περισσότερο στα επόμενα του εγχειρήματα, καθώς είναι σπάνιο επίτευγμα κατ’ εμέ να μπορείς να είσαι το ίδιο εξ’ ίσου καλός, τόσο στον ρόλο του ηθοποιού, όσο και στην θέση του σκηνοθέτη-κινησιολογικής επιμέλειας).

Το 1956, λοιπόν, ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημα «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» το οποίο εμπεριέχεται στην ποιητική συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Ποίημα για το οποίο έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης. Με τη συνοδεία της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και χαρακτηριστικά του πρώτου μέρους αυτής, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία μιας ηλικιωμένης Γυναίκας, τον οποίο ενσαρκώνει στην συγκεκριμένη περίπτωση η Μαρία Τζανουκάκη. 
Ντυμένη στα μαύρα, αναζητά απεγνωσμένα διέξοδο από την καθημερινότητά της, καθώς η θλίψη, η μελαγχολία, και ο πόνος έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους σε όλο της το κορμί, δείχνοντας περίτρανα πως έχει ηττηθεί από την ζωή.

Η ίδια σε καθηλώνει από το πρώτο λεπτό, χάρη στην εκφραστικότητα και την δραματικότητα του ρόλου της, καθώς οι εμπειρίες που έχει βιώσει, είναι αυτές που της έχουν στοιχειώσει το μυαλό, σε ένα σπίτι που “επιβιώνει μόνο από τους νεκρούς του”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο έργο.

Σαν φύλακας-άγγελος, όμως, εμφανίζεται ο Τάσος Χρυσόπουλος (στο ρόλο του Νέου), ο οποίος είναι η μόνη ελπίδα της Γυναίκας, να στηριχθεί στα πόδια της και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις της εποχής εκείνης.  
Κερδίζει τις εντυπώσεις, χάρη στην βελούδινη του φωνή (που περνά σα χάδι στα αυτιά του κοινού), τον δυναμικό του χαρακτήρα (στον οποίο παραδίνεται αρκετά συχνά η πρωταγωνίστρια) και την εκπληκτική εναλλαγή των συναισθημάτων του.
Στο βάθος του σκηνικού, ο Νέος σβήνει ένα ένα τα κεριά, κίνηση που όσο εξελίσσεται η ιστορία, σε προϊδεάζει για ένα φινάλε που σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς.

Δείτε το trailer :
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Παρασκευή στις 21:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά



Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό:12€

Μειωμένο (φοιτητές - άνεργοι - ατέλειες):10€

Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω): 10€


Κρατήσεις θέσεων:

Τηλ θεάτρου: 210 3234095, 6946680633

Official Facebook Page του Σταμάτη Πακάκη:


Ευχαριστούμε την ομάδα "Πείρα(γ)μα" για την παραχώρηση του χώρου τους.







Σχόλια